Veel wintersporters gaan slecht verzekerd op vakantie!

(bron: Tourpress 10 december 2009)

FinanciŽle schade kan oplopen tot 10.000 euro

Elk jaar komen meer wintersporters in financiŽle problemen omdat zij niet of onvoldoende verzekerd op vakantie gaan. Niet alleen zijn zij vaak een tijd lang niet in staat te werken, zij draaien veelal ook op voor de kosten van de hulpverlening in het buitenland. Een reddingsactie met een 'banaan' of sneeuwscooter kost tot 600 euro, een helikopterredding tussen de 2500 en 3500 euro. Ook een gipsvlucht naar Nederland kost al snel enkele duizenden euro’s. En dan volgen nog de kosten voor medische hulpverlening. Ten onrechte gaan veel wintersporters er van uit dat hun zorgverzekering en een eventuele reisverzekering alle financiŽle risico’s dekken. Niets is minder waar. Als zorgverzekeraars al medische handelingen in het buitenland vergoeden, doen zij dat volgens het prijsniveau in Nederland of maximaal het dubbele. Zo wordt in Frankrijk maar 80% van de behandelkosten gedekt. Omdat de kosten in Zwitserland en de USA nog veel hoger liggen, zal men daar nog meer zelf moeten bijdragen.

Buitenlanddekking zorgverzekering

Veel aanvullende zorgverzekeringen kennen wel een hogere buitenlanddekking, maar lang niet altijd een gegarandeerde kostprijsvergoeding. Omdat de dekking en de voorwaarden per zorgverzekering sterk kunnen verschillen is het noodzaak de polisvoorwaarden goed door te nemen en zo nodig de verzekeraar te vragen welke kosten wel en welke niet vergoed worden.

Bijkomende kosten en zorgverzekering

Een reisverzekering dekt bijkomende kosten die niet door een zorgverzekering worden vergoed. Belangrijk bij een gedwongen langer verblijf, onkosten van familie die moet overkomen of een door omstandigheden gedwongen vervroegde terugkeer naar huis. Vrijwel geen enkele reisverzekering vergoed geneeskundige kosten in het basispakket. Daarom is het essentieel medische hulpverlening die niet door de zorgverzekering wordt vergoed, aanvullend te verzekeren.

Wintersportverzekering afsluiten

Daarnaast raadt de Nederlandse Ski Vereniging wintersporters aan ook een speciale wintersportverzekering af te sluiten. Deze verzekert buitengewone kosten zoals opsporing, redding en repatriŽring. Een dekking die sommige reisverzekeraars uitsluiten bij bepaalde sporten, zoals snowboarden of skiŽn buiten de piste. Alleen de combinatie van een zorgverzekering, een reisverzekering, een dekking voor aanvullende medische hulp en een wintersportdekking verzekeren alle kosten waarmee onfortuinlijke wintersporters te maken krijgen. Voor wintersporters die buiten Europa op vakantie gaan, is het naast een wintersportdekking tevens van belang een werelddekking af te sluiten!

Omdat ook hier geldt dat de voorwaarden en dekking per verzekeraar verschillen, is het raadzaam goed door te vragen bij het afsluiten van een verzekering. Het is essentieel te weten of de dekking voldoende is voor de geplande wintersport en de activiteiten die tijdens die vakantie worden ondernomen.

1500 Gipsvluchten in 2008

Vorig jaar werden 1500 wintersporters naar Nederland gerepatrieerd met een gipsvlucht. Begin jaren negentig waren dat er nog zo’n 800. De toename van zware blessures is veelal het gevolg van slechte voorbereiding. Veel wintersporters werken voor de vakantie te weinig aan hun conditie en versterken hun spieren niet met skioefeningen. Indien onderverzekerd kan dit torenhoge kosten met zich meebrengen. Het is dus raadzaam u lichamelijk goed voor te bereiden op de wintersport!

Europeesche Verzekeringen via CANADO travel

CANADO travel werkt samen met de Europeesche, de grootste reis- en wintersportverzekeraar van Nederland. Sluit u hier uw reis- en annuleringsverzekering af, dan weet u zeker dat u optimaal verzekerd bent!

Naar Verzekeringen

Home